lauantai 22. lokakuuta 2011

Kaksin kotona..

Isäntä se taas karkasi liesuun ja jätti tyttöparat kotia. Suuntana oli Saariselän jylhät maisemat ja käsitykseni mukaan UKK-reittejä seurailevat. Matkaa taittavat 5 päivää ja majoitus on suunniteltu autiotupiin. Kuulostaa tosi hienolta seikkailulta ja odotankin yhdessä koiruuden kanssa onnellista (väsynyttä) rentoutunutta seikkailijaa kotiin.

Tänään aamulenkin jälkeen otin Mallan kanssa hieman noutotreeniä, lähinnä vain selvittääkseni että missä koiran kanssa nyt mennään.

Ensin tasaisella maalla nurmikentällä, yhdellä damilla 15m päästä nouto. Meni hyvin, palautti käskystä suht OK:sti eteen (tietty olisi voinut olla kiinteämpi mutta eikös se aina ;) mitä nyt pudotteli kokoaika damia ottaakseen sen uudelleen suuhun. Kahden kivasti menneen noudon jälkeen otin repusta toisen damin, vein sen toiseen suuntaan pellolle (jossa pitkä kasvusto) jälleen n. 15m päähän (koira odotti repun vieressä istuen) ja sitten taas nurmikentälle vajaan 10m päähän toisen damin. Vaadin ensimmäiseksi noudoksi tätä lähempää nurmikolla sijaitsevaa damia, mutta koira olisi halunnut hakea pellolta. Kävi vain nopeasti nappaamassa lähemmän, pyytämäni damin suuhun ja pudotti sen ja meinasi lähteä toista hakemaan, oli kuitenkin hihnassa joten sain sen estettyä. Koska en saanut ensimmäistäkään noutoa käteen, niin hain damin itse, pistin jälleen koiran istumaan repun viereen ja hain pelloltakin damin pois. Nyt tiedän missä mennään ja treenataan taas damilla kerrallaan.

Mielestäni tein sikäli ihan järkevästi tämän treenin (en siis oikein tiedä miten tota noutohommaa treenais) että lopetin sen siihen kun koira alkoi vinkumaan (halusi hakea toisen damin, eikä sitä mihin ohjasin) ja harjoittelu tyssäsi kokonaan siihen. Ja hain kaikki damit itse, eli koira ei  saanut tahtoaan läpi. Nyt jälkikäteen funtsin, että olisiko pitänyt tehdä jokin pieni noutoharkka vielä yhdellä damilla niin, että oltaisiin lopetettu onnistuneeseen suoritukseen. Mutta toisaalta; koirasta toi noutohomma on niin kivaa, että ehkä parempi päättää koko homma jos sen vetää läskiksi eikä tee kuten haluan. Ajattelin harkata palauttamista pentudamilla sisätiloissa - siis siten että palautus automatisoituisi eteen, niinkuin olen toko-noudossakin harjoitellut.

Isäntä vei kameran mennessään, joten tässäpä hieno webcamotos.
Erätulilla -ohjelmassa oli hauska pätkä sorsametsältä, kun nuori kihara oli ensimmäisiä kertoja noutotöissä. Hienosti haki, vaikka jotenkin tollereille tyypille toheltaminen ja iloinen työskentely ei tv-kameroille näkynytkään. "No mää nyt haen tän vaakun kun sä niin tahdot".
Ennen sorsametsästystä ihmeteltiin hirven metsästystä lapin tuntureiden ruskassa. Malla taisi olla hieman kateellinen Norjanharmaalle, joka sai työskennellä hirviporukan mukana ja juoksennella vapaana tuntureissa.

Kyllähän sitä mietti taas, että jospa mekin päästäis sinne metsälle ihan aikuisten oikeasti vaikka ensi vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti